vrijdag 10 september 2010

Genieten

Quoi?

Yep, het blijkt toch niet altijd zo vlot te gaan. Om te beginnen is het een werkwoord, dus iets wat je moet doen. Alleen, kan niemand je voordoen hoe het moet. Niemand kan zeggen, hoe je goed geniet. Niemand kan je bij de hand nemen en je mee op sleeptouw nemen om het je te leren. Er bestaat geen stappenplan om te genieten. Het zou juist het omgekeerde effect hebben, het zou je het gevoel geven dat je een resultaat moet bereiken en dan is het al weer niet meer genieten.

Nog nooit heb ik het (werk)woord genieten zo vaak gehoord, als de afgelopen maanden. De bekende frase "je zou wat meer moeten genieten van de dingen", komt mij stilaan mijn strot uit. Jammer dat je niet kan vragen om het je dan voor te doen, te leren.

Ik ben een denker. Ik kan eindeloos denken, piekeren, filosoferen,... over schijnbaar onbelangrijke dingen. Ik laat er mijn slaap voor. Ik schrijf dingen op, al dan niet voor publicatie vatbaar. En dan vergeet ik wel eens "gewoon" te genieten.

En toch kan je het leren, volgens mij. Als je het wil, tenminste toch. Dus, de denker leert een beetje meer doen. De denker leert, minder te denken en meer aandacht te hebben voor kleine dingen. Elke dag een beetje beter, elke dag een beetje meer. Af en toe niet meer op automatische piloot, maar met volle aandacht.

Met kleine stapjes, bang om bekende dingen los te laten. Een beetje zoals een peuter die leert stappen. Wiebelend zoekt hij naar een evenwicht. Nieuwsgierig naar het nieuwe, maar ook blij als hij een houvast vindt.

4 opmerkingen:

 1. Van zoveel wijsheid, daar geniet ik nu van se... ga zo verder liefste, we zijn op de goeie weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank u voor de inlichtingen betreffende de maker van het gedicht dat ik gebruikt heb. Zal de naam vermelden zoals het hoort van een schrijver.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Ratjezoef: graag gedaan! Het was ook puur toevallig dat ik het bij jou zag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Genieten staat zo dicht bij gelukkig zijn. Maar wat is gelukkig zijn dan? Geen werkwoord maar genieten wel. Doen dus.

  BeantwoordenVerwijderen