woensdag 4 augustus 2010

Hoofd

Volgens mijn goede, ouderwetse Wolters' Woordenboek is dit: "het bovenste deel van het menselijk lichaam". Daarna volgt een halve pagina wat je allemaal met je hoofd kan doen en welke andere betekenissen het nog kan hebben. Om nog maar te zwijgen van de reeks spreekwoorden en zegswijzen die aan "het hoofd" vasthangen.

Tijdens de les biologie (al heel lang geleden) is mij ooit uitgelegd hoe alles van binnen in mijn hoofd werkt. Helaas was dat niet meteen mijn lievelingsvak en kan ik er mij nog bitter weinig van herinneren. Bij het woord synapssen en andere verbindingen gaat er nog maar heel vaag een belletje rinkelen.

Ik stel mij mijn hoofd voor als een hele grote kast met schuifjes. Zo eentje zoals mijn oma in haar keuken had staan. Oudroze, met verschillende schuifjes voor alle mogelijke kleine spulletjes die ze niet meteen een ander plaatsje kon geven. Af en toe, in een gulle bui, trok ze een schuifje open en toverde ze een lolly en daarmee ook een stralende glimlach op mijn snoet tevoorschijn. Oma is er al een tijdje niet meer, maar de herinnering aan het kastje en de lolly's blijft.

Mijn hoofd is momenteel vol. Vol met vanalles en nog wat. Leuke herinneringen en minder leuke. Met dingen die me aan het lachen maken, maar ook met die mij aan het huilen brengen. Met dingen waar ik moet aan denken, die ik moet regelen, met muziekjes, met kluslijstjes, met vanalles en nog wat. Het lijkt of er geen schuifjes meer over zijn om alles in op te bergen. Dus hou ik grote schoonmaak. Ik trek schuifjes open en kijk naar de inhoud. Misschien als ik een aantal dingen bij mekaar zet, komt er weer plaats vrij. Kan ik weer heerlijk verzamelen. Om nadien ongetwijfeld weer eens tot de conclusie te komen dat er weer te weinig schuifjes zijn....

1 opmerking:

  1. Inderdaad, zo is het een beetje. Maar vakjes samenvoegen heeft niet veel zin, want dan blijft de inhoud dezelfde. Als je dan teveel in dat ene schuifje stopt, valt de inhoud er naast of eronder en kan je het nog veel moeilijker terugvinden. Er is maar één goeie oplossing: op tijd kunnen leegmaken. Daar is werk aan, maar ooit lukt het wel. En ik help waar ik kan. Want een aantal schuifjes hebben we dubbel (jij één en ik één), en daar kunnen we waarschijnlijk wel al één en ander van weggooien of oplossen...
    sterkte meid, en onthou goed: ik ben er altijd, ook om schuifjes te legen...

    BeantwoordenVerwijderen